RVT “Le Grand Pré”

Extension and upgrading of the rest home

The project involves constructing a 2-wing extension to the existing building, redesigning the existing wing to rearrange the ground-floor rooms to do away with the multi-bed rooms, and the addition of a further storey.

Following the extension and upgrading, the rest home will consist of:

  • on the ground-floor: a 22-bed unit, a 15-bed secure centre for disoriented residents, and a day-care centre for 15 people;
  • on the first floor: the existing 21-bed unit and 2 single-room units, one with 28 rooms, the other with 15, as well as the usual service facilities.

With regard to the neighbouring buildings, we wanted the home to fully blend in with them, without making the 3-wing layout too apparent. Tying in with the existing buildings, the new buildings are designed around a central corridor, with wings branching off on both sides. However, to avoid a rectilinear effect, the wings are offset. The result is a juxtapositioning of 2-storey buildings with sloping roofs, linked together by connecting buildings with either flat roofs or roofs with a different incline.

The rest home basically has a star-shaped layout, with the following benefits:

  • easy access, as all traffic converges in the centre of the “T”, which also acts as a core or hub for all services;
  • distances are kept as short as possible for both staff and residents;
  • the building can be extended around the core by adding new wings or extending existing ones.

F02 49 4205 MRS GRAND PRE WEPION

Client
CPAS Namur
Location
Wépion
Area
8.200 m²
Construction
2016-2019
Status
Completed
Partners
Creative Architecture