Thon Residential

transformation of the former United Kingdom Embassy into a 38-apartment building

The building, located in a road running parallel to the Rue de la Loi, was originally an office building erected in the late ‘80s.
The customer’s wish to implant a mixed (hotel, shops, residential) project at the heart of this office-only European district,  is quite visionary and perfectly consistent with what the Brussels Region is looking for.

The 8 office floors have each been converted into 6 apartments around a central corridor, served by the existing lifts.  The stability constraints led us, in agreement with the acoustic engineering consultancy, to use lightweight Fermacel interior walling.

The façade, which was well insulated from the start, but with a fairly marked architecture, has received an outer metal covering, supporting small balconies, and recessing the windows to protect against direct sunlight.  The corner of the building has been completely redesigned with the façade slightly advanced to give views in two directions. Floors 7 and 8 have large recessed terraces, with views over Brussels.

The door and window frames have been replaced with new ones with high-performance glazing, all roofs re-insulated and grassed.  Blower door tests have ensured optimum airtightness.

All technical installations have been brought up to date, with collective condensing boilers, dual- flow ventilation system, photovoltaic panels, rainwater tank for toilets, laundry room, paints and products that are respectful of the health of the future inhabitants …

3738_Project Sheet Thon Résidentiel

Client
Olav Thon Gruppen
Location
Brussels
Area
3.850 m²
Construction
2010-2012
Status
Completed
Credits
Georges De Kinder