Tweed

Reconstructie van een kantoorgebouw

Het project stelt voor een gebouw te reconstrueren dat oorspronkelijk werd ontworpen voor gebruik door de Brusselse intercommunale voor waterdistributie en sanering.

Door de morfologie van het bestaande gebouw en de omvang van de structuren zijn de mogelijkheden voor reconversie in de huidige staat beperkt. Er werd dan ook besloten het gebouw te reconstrueren tot een gebouw dat voldoet aan de huidige normen: passief, modulair, flexibel, licht en met een hoge milieuprestatie.

De hoofdgevel is sober ontworpen op basis van een mineraal rooster in architectonisch beton; het metalen schrijnwerk en de beglazingen zijn op klassieke en eigentijdse wijze gestructureerd.  Aan de Zesellenstraat worden de gevels van beide vleugels van de U opnieuw in dezelfde lijn geplaatst. Er komt een inspringend verbindingsvolume zodat er een vrije strook ontstaat die zal worden beplant.

De twee bovenste niveaus worden achter de rooilijn geplaatst, zodat het niveau van de kroonlijst, dat de kroonlijst van de twee aangrenzende gebouwen met elkaar verbindt, beter tot zijn recht komt. Bovenop het gebouw komt een technische verdieping (niveau +10).

Het verticale verkeer leidt bovendien tot op het dak, dat wordt ingericht als een ruim terras met een spectaculair uitzicht over het Justitiepaleis en de “benedenstad”.

De EPB-norm is van toepassing en het gebouw zal “passief 2015” zijn. Bovendien krijgt het een BREEAM-certificering “uitstekend”.

F01 62 4670 TWEED NL

Klant
Macan Development
Locatie
Brussel
Oppervlak
15.000 m²
Construction
2017-2018
Status
Bezig
Prijzen/Certificeringen
Passief 2015 - BREEAM "Excellent"