Thon Residential

verbouwing van de vroegere ambassade van het Verenigd Koninkrijk tot een gebouw met 38 appartementen

Het gebouw, dat gelegen is in een straat die evenwijdig loopt met de Wetstraat, was oorspronkelijk een kantoorgebouw uit het einde van de jaren 1980. De wens van de klant om in deze Europese wijk met uitsluitend ‘kantoren’ een gemengd project uit te bouwen met hotel, winkels en woningen, is vrij visionair en past perfect binnen wat het Brussels Gewest voor ogen heeft.

De 8 kantoorplateaus werden verbouwd tot 6 appartementen die gelegen zijn rond een centrale gang en die bereikbaar zijn met de bestaande liften. Vanwege de stabiliteitsvereisten hebben we gekozen voor lichte wanden type Fermacel, in samenspraak met het studiebureau akoestiek.

De oorspronkelijke gevel, die goed geïsoleerd was maar een nogal opvallende architectuur had, kreeg een ‘metalen rooster’ met kleine balkons en zonneschermen. De hoek van het gebouw werd volledig hertekend, met een lichte uitsprong in de gevel zodat men uitzicht heeft in de twee richtingen. De verdiepingen 7 en 8 hebben grote, inspringende terrassen met zicht op Brussel.

De kozijnen werden vervangen door hoogwaardige kozijnen en beglazing, en alle daken werden opnieuw geïsoleerd en groen gemaakt. Aan de hand van blower door tests werd de luchtdichtheid aangepakt.

Vanuit technisch oogpunt werden alle instalaties herbekeken: collectieve condensatiestookketels, dubbelstroomventilatiegroep, aanvullingen met fotovoltaïsche panelen, regenwatertank voor de toiletten, wasplaats, verf en producten die onschadelijk zijn voor de toekomstige bewoners,…

F04-46-3738-thon-residentiel

Klant
Olav Thon Gruppen
Locatie
Brussel
Oppervlak
3.850 m²
Construction
2010-2012
Status
Beëindigd
Credits
Georges De Kinder