Centrum voor steenverzamelingen

Renovatie van een beschermd gebouw tot museum

Het oude Museum van de Steen bevond zich in Hall 1 op de eerste verdieping, te bereiken via de trap van het perron aan de voorgevel. In een gedeelte van de gelijkvloerse verdieping van Hall 1 werden tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

Het nieuwe project heeft tot doel een nieuw Centrum voor Steenverzamelingen in te richten, met een meer didactisch karakter dan een eigenlijk “museum”. Het Centrum voor Steenverzamelingen zal in beide Halls worden ondergebracht. Een van de bijzonderheden van deze twee Halls ligt in hun respectieve binnenvormen en hun schitterende glaspartijen.

Het beschermde gebouw heeft zowel vanuit architecturaal als vanuit historisch oogpunt een grote waarde. Het betreft een oude
elektriciteitscentrale; op een van de muren van Hall 1 is het elektrisch bord nog te bewonderen. De nieuwe ingreep vertoont een industrieel karakter door de gebruikte materialen (beton, metaal). Er wordt zo weinig mogelijk geraakt aan het bestaande omhulsel om de lichtheid van de bestaande structuur te behouden. Het gebruik van metalen structuren versterkt het omkeerbare karakter van de ingreep.

Het project maakt het gebouw toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit, met name door de installatie van een lift in Hall 2, een aangepast hellend vlak en aangepast sanitair.

F08 16 6002 MUSEE DE LA PIERRE

Klant
Spi+ - Gemeente Sprimont
Locatie
Sprimont
Oppervlak
2.800 m²
Construction
2015-2018
Status
Beëindigd
Credits
Georges De Kinder