Tentoonstellingspaleis van Charleroi

renovatie van het tentoonstellingspaleis

Het paleis is gebouwd in 1954 en neemt een belangrijke plaats in de stad in.  Het is de bedoeling om deze stadspool zijn functie van economische motor terug te geven. We hadden bij het ontwerp 2 doelstellingen voor ogen:

  • handig gebruikmaken van de kwaliteiten van de architectuur van de plaats en de omvangrijke ruimten, door zo weinig mogelijk te veranderen.
  • de ruimtelijke aanpak gepaard laten gaan met een technische renovatie van het gebouw die noodzakelijk is voor het voortbestaan.

Het administratieve gebouw, dat behouden blijft, wordt heringericht met functies die te maken hebben met het stadsleven (restaurant, administratie van de site, conciërgewoning). Zo krijgt het opnieuw zijn plaats in het stedelijke landschap, mede dankzij het zuidelijk gerichte terras.

In de centrale hal worden de grootste werken uitgevoerd.  Het potentieel van deze ruimte wordt versterkt door de lichtinval vanop de patio, de concentratie van de verticale verkeersstromen die opnieuw worden gepositioneerd, en de creatie van het “stedelijke venster”.  Dit grote venster dient als achtergrondperspectief van de hal, waardoor het paleis naar buiten wordt geopend.

Bij het nadenken over de inrichting van de binnenruimten hadden we vooral oog voor de opwaardering van de specifieke kenmerken van de bestaande architectuur:

  • de ruimten in dialoog laten treden met de buitenkant
  • de ruimten vrijmaken van alle onnodige wanden
  • de interventies markeren in de vorm van volumes die passen binnen de opgewaardeerde ruimte door een kleur die de functie aangeeft.

F08 47 Palex Charleroi

Klant
Stad van Charleroi
Locatie
Charleroi
Oppervlak
60.000 m²
Status
Wedstrijd 2015
Partners
Polo Architects, Bureau d'études Lemaire, JNC, Radiance 35, Semaco PM, B.A.N.P.