Design Station

bouw van een designcentrum en 13 woningen

Tussen de as van de esplanade van het station van Guillemins en de nieuwe woonwijk heeft het Designcentrum tot doel het Luikse referentiecentrum voor design te zijn en te fungeren als een echte tool voor onderzoek en werk voor de designers.

De tentoonstelingsruimten zijn ondergebracht op 2 niveaus in een transparante, uit de as staande sokkel. Het natuurkleurige beton waarmee de ruimten zijn bekleed, zorgt voor een ruwe context. Op de sokkel staat een volume in de vorm van een parallellepipedum, dat zich “ophijst” tot 6 m hoogte boven de gordijngevel. Het is met de grond verbonden met drie metalen, schuin geplaatste kolommen die een grote “zigzag” vormen. Deze zuilengalerij buiten zorgt voor een oversteek die het overhangende gedeelte boven het voetpad verlengt, waardoor een eerste integratie tussen binnen- en buitenruimte ontstaat.  Het volume van de verdiepingen, met de werkplaatsen die inspringen ten opzichte van de openbare ruimte, is uitgewerkt in een doorschijnende wand die speelt met natuurlijk licht overdag of verlichting ‘s nachts. Deze ruimten met gladde, witgekleurde structuren bieden de gebruikers de mogelijkheid om hun universum te wijzigen met het meubilair of met prototypes die momenteel worden bestudeerd.

Op het achterste gedeelte van het perceel staan dertien doorgaande woningen. Dit volume bestaat uit holten en uitkragingen, wat de mogelijkheid biedt om te spelen met het uitzicht, optimaal gebruik te maken van de lichtinval en terrassen te creëren.

f08-39-4276-centre-design

Klant
SPI+
Locatie
Luik
Oppervlak
3.700 m²
Construction
2014-2015
Status
Beëindigd
Partners
Creative Architecture
Prijzen/Certificeringen
Wedstrijd 2011
Credits
G. De Kinder