Congrescentrum

bouw van een passief congrescentrum en renovatie van het Paleis voor Schone Kunsten

Het Congrescentrum dat hier is ontworpen, wil een ontmoetingsplaats op maat van de stad zijn.  Hiertoe steekt een groot volume – als een ruimteschip – uit over een licht hellend vlak in het verlengde van de openbare weg, waardoor een bijzondere, lichtrijke en uitnodigende organische ruimte ontstaat: het forum van het Congres-centrum.  De helling van de onderste vlakken van de volumes markeren een ruime opening naar de stad, waardoor de burgers worden uitgenodigd om gemakkelijk en zonder grote hindernissen binnen te komen.

De architectuur van het Congrescentrum is resoluut eigentijds maar houdt toch ook rekening met zijn illustere buur die eerder klassiek is.  Dankzij twee strategieën kan deze uitdaging slagen. Enerzijds is het Congres-centrum even hoog als het Paleis voor Schone Kunsten, waardoor beide gebouwen doorlopende volumes langsheen de boulevard vormen.  Anderzijds zijn het materiaal en de kleur van de gevel van het Congrescentrum dezelfde als deze van het Paleis voor Schone Kunsten, waardoor een misschien ietwat bijzonder maar toch vooral harmonieus geheel ontstaat.  Wat de typologie betreft, zijn de naast elkaar liggende gebouwen allebei gemakkelijk toegankelijk. De ingang van de ene is eerder statisch en symmetrisch, terwijl die van de andere open is, waardoor ze elk hun eigen tijdperk weerspiegelen.

F08 48 4620 PBA Charleroi

Klant
Stad van Charleroi
Locatie
Charleroi
Status
Wedstrijd 2015
Partners
Polo Architects, Bureau d'études Lemaire, JNC, Radiance 35, B.A.N.P., Semaco PM